<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d4385675841918878097\x26blogName\x3dakuyika\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLACK\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://selipartinggi.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_GB\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://selipartinggi.blogspot.com/\x26vt\x3d-5515443262363946682', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
yika Diary talking links credits
MUSIC

Stop it when its annoy u


Disclaimer



Archives

Recent Posts
lamenyerrr..
Hargai matamu teman :)
pertama kali berniaga di bazar ramadhan..
Trial Exam SPM..
Bergaduh dengan PELAKON WANITA TERBAIK SMKPP
Semua
Top 10 most favourite foods.Pasta please(any pasta...
apeape aje :)
Bff no more :(
Attention!


Date back by month
April 2009
May 2009
June 2009
July 2009
August 2009
April 2010
Friday, 28 August 2009 @ 05:41
`Hargai matamu teman :)

hari ini hati ku tergerak untuk post tentang penyakit yang ku alami ketika ini dan sejak berumur seawal 11 tahun atau mungkin lebih awal..penyakit mata ini ku gelar katarak..katarak yang terkena pada ku ialah jenis keturunan..sebab abah ku pembawanya..kakak ku n adikku telah menjalani pembedahan...aku?tak ku pasti bila tiba saat itu...
ku kira penyakit belum kronik...hanya memakai cermin mata...itupun kalau aku memakainya...
teruknya aku..
mahu buta sangat agaknya...pandangan ku agak kabur juga tetapi masih boleh melihat...
mataku tak boleh terkena cahaya matahari atau sinaran jika terkena mataku dengan drastiknya akan tertutup ini kerana mataku tak tahan dengan sinara...selain akan berasa pening dan sakit mata jika terdedah dengannya...HUKM merupakan rujukan hampir dua kali setahun...

ini ada serba sedikit pengetahuan ingin ku kongsikan kepada kalian semua..

Katarak merupakan penyakit mata yang dicirikan dengan adanya kabut pada lensa mata. Lensa mata normal transparan dan mengandung banyak air, sehingga cahaya dapat menembusnya dengan mudah. Walaupun sel-sel baru pada lensa akan selalu terbentuk, banyak faktor yang dapat menyebabkan daerah di dalam lensa menjadi buram, keras, dan pejal. Lensa yang tidak bening tersebut tidak akan bisa meneruskan cahaya ke retina untuk diproses dan dikirim melalui saraf optik ke otak.



Penyakit katarak banyak terjadi di negara-negara tropis seperti Indonesia. Hal ini berkaitan dengan faktor penyebab katarak, yakni sinar ultraviolet yang berasal dari sinar matahari. Penyebab lainnya adalah kekurangan gizi yang dapat mempercepat proses berkembangnya penyakit katarak.



Apakah Penyebab Katarak ?


Sebagian besar katarak terjadi karena proses degeneratif atau bertambahnya usia seseorang. Katarak kebanyakan muncul pada usia lanjut. Data statistik menunjukkan bahwa lebih dari 90% orang berusia di atas 65 tahun menderita katarak. Sekitar 550% orang berusia 75— 85 tahun daya penglihatannya berkurang akibat katarak. Walaupun sebenarnya dapat diobati, katarak merupakan penyebab utama kebutaan di dunia.

Sayangnya, Seorang penderita katarak mungkin tidak menyadari telah mengalami gangguan katarak. Katarak terjadi secara perlahan-perlahan sehingga penglihatan penderita terganggu secara berangsur. karena umumnya katarak tumbuh sangat lambat dan tidak mempengaruhi daya penglihatan sejak awal. Daya penglihatan baru terpengaruh setelah katarak berkembang sekitar 3—5 tahun. Karena itu, pasien katarak biasanya menyadari penyakitnya setelah memasuki stadium kritis.



Pada awal serangan, penderita katarak merasa gatal-gatal pada mata, air matanya mudah keluar, pada malam hari penglihatan terganggu, dan tidak bisa menahan silau sinar matahari atau sinar lampu. Selanjutnya penderita akan melihat selaput seperti awan di depan penglihatannya. Awan yang menutupi lensa mata tersebut akhirnya semakin merapat dan menutup seluruh bagian mata. Bila sudah sampai tahap ini, penderita akan kehilangan peng­lihatannya.



Secara umum terdapat 4 jenis katarak seperti berikut.

1. Congenital, merupakan katarak yang terjadi sejak bayi lahir dan berkembang pada tahun pertama dalam hidupnya. Jenis katarak ini sangat jarang terjadi.

2. Traumatik, merupakan katarak yang terjadi karena kecelakaan pada mata.

3. Sekunder, katarak yang disebabkan oleh konsumsi obat seperti prednisone dan kortikosteroid, serta penderita diabetes. Katarak diderita 10 kali lebih umum oleh penderita diabetes daripada oleh populasi secara umum.

4. Katarak yang berkaitan dengan usia, merupakan jenis katarak yang paling umum. Berdasarkan lokasinya, terdapat 3 jenis katarak ini, yakni nuclear sclerosis, cortical, dan posterior subcapsular. Nuclear sclerosis merupakan perubahan lensa secara perlahan sehingga menjadi keras dan berwarna kekuningan. Pandangan jauh lebih dipengaruhi daripada pandangan dekat (pandangan baca), bahkan pandangan baca dapat menjadi lebih baik. Penderita juga mengalami kesulitan membedakan warna, terutama warna birru. Katarak jenis cortical terjadi bila serat-serat lensa menjadi keruh, dapat menyebabkan silau terutama bila menyetir pada malam hari. Posterior subcapsular merupakan terjadinya kekeruhan di sisi belakang lensa. Katarak ini menyebabkan silau, pandangan kabur pada kondisi cahaya terang, serta pandangan baca menurun.



Gejala umum gangguan katarak meliputi :

Penglihatan tidak jelas, seperti terdapat kabut menghalangi objek.

Peka terhadap sinar atau cahaya.

Dapat melihat dobel pada satu mata.

Memerlukan pencahayaan yang terang untuk dapat membaca.

Lensa mata berubah menjadi buram seperti kaca susu.

katarak dapat pula terjadi pada bayi karena sang ibu terinfeksi virus pada saat hamil muda. Penyebab katarak lainnya meliputi :

Faktor keturunan.

Cacat bawaan sejak lahir.

Masalah kesehatan, misalnya diabetes.

Penggunaan obat tertentu, khususnya steroid.

Mata tanpa pelindung terkena sinar matahari dalam waktu yang cukup lama.

Operasi mata sebelumnya.

Trauma (kecelakaan) pada mata.

Faktor-faktor lainya yang belum diketahui.





Pengobatan secara medis



Solusi untuk menyembuhkan penyakit katarak secara medis umumnya dengan jalan operasi. Lapisan di mata diangkat dan diganti lensa buatan (lensa intraokuler). Operasi ini cukup riskan dan tidak menjanjikan kesembuhan 100%. Baru-baru ini ditemukan teknologi canggih, yakni operasi dengan sinar laser.

Semua cara pengobatan ini sangat tergantung pada kemampuan ekonomi pasien, karena operasi mata mem-butukan dana yang tidak sedikit.


sesungguhnya jagalah mata anda..selain menjaga dari melihat perkara terlarang..jagalah ia dengan sebaiknya :)





Thursday, 27 August 2009 @ 19:30
`pertama kali berniaga di bazar ramadhan..

semalam aku tolong family argon meniaga kat Taman Samudera kat area Gombak..
Mak argon jual cekodok n argon jual mee goreng,meehun goreng n kotiaw goreng..
mesti korang tertanya kan kenapa cekodok..
cekodok mak laen taw ramuan dia istimewa...
ade cekodok ayam,daging,udang,sotong,cendawan,ketam,bilis n macam2 ada..
sampaikan orang yang datang nak beli pon pening nak pilih yang mana...
aku sendiri tengok n tolong sket2 time mak n argon bancuh adunan cekodok tuh..
bukan macam kite buat yang bubuh tepung, air, garam, bilis bawang tuh..bukan bukan!
bukan nak puji ape tapi mmg sedap gile!
lain dari yang lain..
aku paling suke cekodok jagung..mmg manis n sedap!
huhuhu tapi penat memang lah penat...
memule tuh mak n argon datang amek aku kat umah pastuh pergi Pasar beli barang
pastuh balik siap barang2 semua..dalam pukul 2 petang dah siap..and kiteorang gerak..
argon,mak,adik n kakak(adik n kakak nih anak sedara argon) nak lori putih..
aku n kak fiza(kak fiza nih tunang adik argon namenya ali) naik kereta argon..
dah lah minyak kete argon takde die boleh plak suruh follow die ikut jalan jauh lagi...
sampai2 jeh hujan...
bukak meja n payung mak dah start menggoreng cekodok yang argon dah start gorang mee die...
mase meniage tuh aku lambat sikit arh yelah baru pertame kali plak tuh..
dalah ramai orang...
untung?
bolehlah dapat..
mee n kotiaw argon habes tinggal meehun sikit jeh..
cekodok ade jalan gak yang abes cekodok ayam n daging..
mase bukak pose tuh aku tak makan sangat tapi makan arh gak, teringat kat umah..
pertame kali bukak pose dengan orang lain bukan dengan family aku..
tapi mmg aku happy semalam...
dapat pengalaman...
balik2 jeh aku dapat upah sikit mak argon bagi...
alhamdulillah rezeki bulan ramadhan...
almaklum lah bile bukak sekolah nanti mesti takde duit belanja lagi...
mintak mintak lah aku tak batuk2 mase kat sekolah..
sebab sakit dade makin terok sejak deman arituh...
sejak akhir2 nih perasaan rindu kat argon selalu menjelma...
bile malam jeh susah nak tidur..tapi alhamdulillah semalam mungkin terlalu penat aku tidur nyenyak sampaikan mak aku kejut sahur pun tak sedar tapi still boleh bangun okeh...
lepas sahur tidur balik pastuh pagi tadi bangun sebab abah kejot suruh jage adek aku yang kecik tuh..
bile aku tidur jeh sebelah die die menangis nak mak aku dalah mak aku pegi keje...
akulah..
tensyen jeh..sian budak tuh kene maki nan aku tapi takdelah terok doh aku ade perasaan lagi yee...
dah asyik dok melalak jeh...
geram aku...
huhuhu dalah exam nak dekat..
revision haram tak buat...
ape nak jadi dengan aku nih....
bye selamat berpuasa :)





Monday, 24 August 2009 @ 22:57
`Trial Exam SPM..

Selasa :Bahasa Malaysia K1
1.09.09 :Mathematic K1

Rabu :Bahasa Malaysia K2
2.09.09 :Ekonomi Asas K1

Khamis :Bahasa Inggeris K1
3.09.09 :Bahasa Inggeris K2

Jumaat :Mathematic K2
4.09.09

Isnin :Pendidikan Islam K1
7.09.09 :Pendidikan Islam K2

Rabu :Ekonomi Asas K2
9.09.09

Khamis :Science K1
10.09.09 :Science K2

Jumaat :Sejarah K1
11.9.09 :Sejarah K2

Selasa :Perdagangan K1
15.9.09 :Perdagangan K2

Rabu :Prinsip Perakaunan K1
16.9.09

Khamis :Prinsip Perakaunan K2
17.9.09

itu sahaja jadual trial exam aku..
Doakan saya berjaya ya kawan kawan..Saya juga akan sentiasa mendoakan yang terbaik untuk anda semua..





Wednesday, 19 August 2009 @ 00:02
`Bergaduh dengan PELAKON WANITA TERBAIK SMKPP

salam guys n babes!
sory lame tak update blog..
bz asek ingat makan jeh...
tadi niya gado dgn ito o.gs!ala..budak seksi yg penah aku tunjuk dulu tapi dah delete tuh..
mulut macam gampang sebut2 pasal arwah mak niya...peerrghh!membare aku dengar..
keadaan mase tuh memang gamat gile..
melayu gaduh dengan melayu!
yang aku taktahan tuh boleh menafikan yang dia repot pasal aku n niya serong sekolah..padahal dia tataw pape pasal bende sebenar..
pastuh terus nak buat cerita baek punya sampai satu bilik guru sekolah aku pandang sebelah mate kat aku n niya...
biaselah kamikan budak jahat kau jelah baek kan jajan!
aarrgggh yang aku rase nak tampar mulut aku nih asal lah aku tak melawan budak hingusan bajet pandai yang selalu mendabik dade tuh!
hurm siap bawak geng tuh yang tak tahan lagi tuh..
ajak budak kelas delima n baiduri..
wey korang taktahu dia tuh pelakon wanita terbaik...
hanya azira,syafiera,ain,khalida,aku,n niya yang tahu kebenaran pasal dia...
korang taktahu perangai dia..
sary blogkuh hanya melepas geram pada mu..
yelah kalau tak pada mu siapa lagi..
aku tahu...
segalenye tak mungkin habis setakat ini mungkin aku n niya akan dipanggil guru disiplin...
aaarrrgghh berbahagia lah kau wahai insan PHD!
aku tak mungkin lupekan ape yang kau buat kat aku n niya..
moga ALLAH swt membalas ape yang telah kau buat pada aku n niya...
AMIN YA RABBAL ALAMIN





Tuesday, 4 August 2009 @ 03:47
`Semua

waa...tataw nak post ape lah...lame tak post since last post yah!

lately nih penat sgt lah...

nih nak kongsi 2 perkara jeh...

aku dapat kawan baru...

melalui email n aku ajar dia tentang myspacenya iaitu http://www.myspace.com/qaireenazhar ...tak lame lagi mungkin blog jgak...

why not yah...

namenya Puteri Qaireen binti Dato' Azhar...orangnye sgt lah baek sebelum ini menetap di austria bersama kakaknya dan baru shaja pulang ke tanah air untuk mengambil SPM...

nak tgk picha??



here we are...comel tak???comel en en en???

perkara kedua ialah tadi aku pergi tgk pertandingan silat...quite interesting ouh...napelah sekolah aku takde kelab silat hah???ouh tingin gila doh!

okelah bye feel free to add puteri yah!